Whiskyhistoria

EN KORT HISTORIA OM WHISKY

Destillationstekniken kommer förmodligen från Asien där man tillverkade parfym. Tekniken förfinades sedan under de flera århundraden det tog innan tekniken når Europa och dom brittiska öarna och slutligen munkarna på Irland. Här hade man under en längre tid tillverkat ett enklare öl. Och det var förmodligen detta öl som senare slutade upp i en destillations apparat. Och den första ”whiskyn” kom till världen. Ordet Whisky, härstammar från gaeliskans Uisge beatha, som betyder ”Livets vatten”.

1494 Köpte munken John Cor utsänd av kung James IV, några hundra kilo malt för att tillverka en ”aqua vitae”. Detta är det äldsta nedtecknade beviset på whiskytillverkning. Och det var just maltwhisky som tillverkades.

1644 Beslutades att maltskatten, som redan gällde i England (1643) även skulle börja gälla i Skottland. Skatten gällde endast på whisky som såldes. Och det var helt lagligt att ”bränna hemma”. Detta blev början till lönnbränneriernas och smugglarnas gyllene era. Framförallt gällde detta i högländerna där det var lätt att gömma sig.

1781 Förbjuds ”hembränning”. I slutet av 1700-talet började man även efter ett misstag där man glömt bort några fat som låg på ekfat att lagra whisky på ekfat då man märkte att det förbättrade smaken. I början av 1800-talet tillverkades mer än hälften av all skotsk whisky illegalt.

1823 Införs en licensavgift för att få destillera och då minst 150 liter/år. Maltskatten reviderades och förenklar för whiskydestillerarna. Det utbredda illegala lönnbränneriet och smugglandet minskade genast i omfattning. Först ut att ta ut licens var The Glenlivet, tätt följt av bl.a. Cardhu, Glendronach och Macallan m.fl. Till dom första kommersiella destillerierna hör bl.a. Bowmore, Highland Park och Lagavulin.

1831 Uppfann irländaren och skattefogden Aeneas Coffey kolonndestilleringsapparaten. Med denna nya destilleringsteknik gick det att tillverka whisky i en kontinuerlig process till ett mycket lägre pris än tidigare. Det gick att använda både mältat och omältat korn tillsammans med andra sädesslag. Resultatet blev tämligen smaklöst. Det problemet löstes genom att blanda resultatet från denna nya destilleringsapparat med whisky som tillverkats på traditionellt vis med kopparpannor (Pot still). Denna whisky typ introducerades av Andrew Usher i Edinburgh 1860 och kallades för blended. Det blev genast en stor succé och därmed började whiskyn på allvar erövra också den övriga världen. Ungefär samtidigt härjade den amerikanska bladlusen i Frankrike och förstörde på några tiotal år hela den franska vin produktionen. Med följden att ingen konjak kunde tillverkas. När konkurrensen i stort sett  var utraderad blev det fritt fram för den skotska whiskyn att erövra världen, vilket de också lyckades med.

1916 Kommer lagen om att för att destillatet skall få kallas whisky måste den lagrats i minst 3år på ekfat.

1930 Irländarna förlorade sitt starka grepp om whiskymarknaden till skottarna då förbudstiden i USA upphävs.

Från att på 1820-talet ha varit en produkt enbart för den brittiska marknaden har whiskyn i dag, mycket tack vare just blended whisky, spridits över i stort sett hela världen. Cirka 90% av försäljningen av skotsk whisky är blended även om single malt på senare tid säljs och uppskattas av fler och fler.

Loading


Lämna ett svar